جعبه کمک های اولیه از جمله تجهیزات ضروری است که می بایست در عموم فضاهای خصوصی و عمومی وجود داشته باشد. خطر همواره در کمین است و تنها با استفاده از یک جعبه مجهز و ایمن است که می توان آسیب های فیزیکی را در سطوح پایین رفع کرد. زمانی که به گردش و یا تفریح می روید، زمانی که در خانه مشغول آشپزی هستید و زمانی که به طور عادی به امور روزانه خود می پردازد، حوادثی نظیر حساسیت نسبت به نیش حشرات، سوختگی و یا بریدگی و در نهایت زمین خوردن و زخم های ناشی از آن شما را تهدید می کند. زمانی که برای دفع خطر آمادگی دارید، به طور حتم زودتر و پیش از اینکه حال عمومی تان دستخوش تغییرات شود، می توانید مشکل را حل کنید.
محتویات جعبه کمک های اولیه
جعبه کمک های اولیه می بایست تمام اقلام دارویی و بهداشتی را شامل شود. زمانی که تصمیم می گیرید محتویات درون جعبه را پر کنید، بهتر است به موقعیتی که جعبه را در آن قرار می دهید دقت کافی داشته باشید. برای مثال زمانی که جعبه کمک های اولیه برای محیطی مانند رستوران و یا کافه تهیه و خریداری می شود، با محیط یک کارگاه تولیدی تفاوتهای زیادی دارد.
چرا که در محیط کافه و رستوران، آنچه که پرسنل و سایر افراد را تهدید می کند، خطرات مربوط به سوختگی، بریدگی و یا لیز خوردن در محیط مرطوب آشپزخانه است. این در حالیست که در کارگاه های تولید، قطع و یا له شدن دست و پا و زخم های عمیق پرسنل را تهدید می کند. در هر صورت محتویات درون جعبه می بایست بتواند نیاز فرد آسیب دیده را تا زمان رسیدن اورژانس برطرف کند.
- چسب زخم و گاز استریل: با استفاده از گاز استریل و چسب زخم می توان خونریزی ناشی از بریدگی و یا خراش را کاهش داد. بهتر است ابتدا به کمک گاز استریل اطراف زخم را تمیز و پاکسازی کنید، سپس با چسب زخم محل زخم را ببندید.
- کرم هیدروکورتیزون: اگر در طول سفر دچار حساسیت نسبت به نیش حشرات شوید، می توانید با استفاده از این پماد، خارش و التهاب پوست را کنترل کرد.
- پماد تتراسایکلین: این نوع پماد در درمان زخم، سوختگی و عفونت های چرکی سطح پوست بسیار موثر است.
- پماد جنتامایسین: این نوع پماد نیز در رفع عفونت های چشمی و پلکی بسیار موثر است.
- ضدعفونی کننده دست: در عموم محیط های عمومی، امکان حفظ بهداشت دست و استفاده از آب و صابون وجود ندارد. این موضوع زمانی که تصمیم دارید یک فرد آسیب دیده را پانسمان کنید، مسئله ساز خواهد بود. اما به همراه داشتن ژل ضد عفونی کننده دست در جعبه کمک های اولیه، ریسک ابتلا به عفونت در هنگام پانسمان را به شدت کاهش می دهد.
- ضدعفونی کننده زخم: بسیار حائز اهمیت است که بتوانید زخم فرد آسیب دیده را پیش از پانسمان و بانداژ، ضدعفونی کنید. دستمال مرطوب، بتادین و اسپری های ضدعفونی کننده از جمله اقلامی است که می تواند زخم را شستشو و پاکسازی کند.
- قرص های مسکن: از مهم ترین اقلام موجود در هر جعبه کمک های اولیه داروهای مسکن و تب بر است. اهمیت این نوع داروها بر هیچکس پوشیده نیست. پس بهتر است همواره چند بسته قرص استامینوفن، آسپرین و ایبوپروفن به همراه داشته باشید.
- آنتی بیوتیک ها: این نوع دارو در مدل های مختلف از جمله کرم و قرص موجود است. آنتی بیوتیک ها ریسک ابتلا به عفونت را کاهش می دهند. پماد آنتی بیوتیک با مرطوب نگه داشتن اطراف زخم، از چسبیدن پانسمان به زخم و عفونی شدن آن جلوگیری می کند.
- مواد شیمیایی: این دسته از لوازم مورد نیاز در جعبه کمک های اولیه شامل الکل سفید، محلول آمونیاک، ژل سوختگی، آمپول آدرنالین، محلول بتادین و سرم فیزیولوژی می شود.
- دارو: به غیر از مسکن ها و آنتی بیوتیک ها که از اقلام ضروری موجود در هر جعبه هستند، به همراه داشتن برخی داروها نیز می تواند در زمان حادثه مفید واقع شود. قرص های ضد اسهال، قرص های ضد تهوع ، داروهای ملین (روغن بادام)، قرص های ضد سرما خوردگی و آنتی هیستامین از جمله داروهای پرمصرف و کاربردی هستند.
- تجهیزات پزشکی: حضور برخی لوازم اگرچه هیچوقت مورد استفاده قرار نگیرند، لازم و ضروری است. این اقلام شامل گاز یا تنزیب استریل در ابعاد مختلف، باند یا نوار در اندازههای مختلف، قیچی جراحی، قیچی بانداژ، پنست، انبرک یا موچین، سرنگ آماده برای تزریق، ترمومتر، باند نواری، کیف یخ یا کمپرس سرد آنی، کیسه آب گرم، صابون و حوله و کبریت، دستکش استرلیزه و نخ و سوزن بخیه می شود.
نکات مهم در هنگام استفاده از جعبه کمک های اولیه
از آنجایی که ماهیت جعبه کمک های اولیه برای استفاده در سوانح تعریف شده است، بهتر است در عموم فضاهایی که احتمال بروز حادثه وجود دارد، یک جعبه کمک های اولیه تهیه نمود. جعبه کمک های اولیه انواع مختلفی دارد. جعبه کمک های اولیه دیواری، کوله های کمک های اولیه و امداد و نجات، کیت های تخصصی اورژانس، کیف کمک های اولیه خودرویی، کیف کمک های اولیه گروهی، کیف کمک های اولیه انفرادی و ... از اقسام مختلف این جعبه ایمنی هستند که لازم است بر حسب نیاز و در مکان های خاص مورد استفاده قرار گیرند.
همواره به خاطر داشته باشید که این جعبه و محتویات داخل آن را طوری نگهداری کنید که اولاً در دسترس کودکان نباشد، ثانیاً راحت ترین دسترسی را برای بزرگسالان داشته باشد.
توصیه می شود بر روی شیشه داروها و اقلام بهداشتی، نام آن ها نوشته شود. در زمان بروز یک حادثه اغلب افراد هول می شوند و ممکن است در زمان استفاده از محتویات جعبه دچار اشتباه شوند.
بهتر است در بازه های زمانی مشخص، تاریخ انقضای داروها و اقلام بهداشتی را ارزیابی کنید. داروهای منقضی شده را دور ریخته و نسبت به خرید مجدد آنان اقدام کنید.
در آخر توصیه می شود که عموم اعضای خانواده و یا پرسنل یک محیط کاری، نسبت به اقلام و محتویات موجود در جعبه کمک های اولیه آشنایی نسبی داشته باشند. در برخی موارد و به خصوص پانسمان زخم، استفاده از ضدعفونی کننده و پانسمان، نیاز به دانش و آگاهی فرد از نحوه استفاده از ابزار مربوطه دارد.