بهداشت فردی و راهکارهای شگفت انگیز آن
حتماً تاکنون عبارت بهداشت فردی به گوشتان خورده است. اما اینطور که پیداست بهداشت فردی برای هر فرد تعریف جداگانه ای دارد. با این حال اهمیت این موضوع بر هیچکس پوشیده نیست. مقوله بهداشت فردی درست از بدو تولد آغاز شده و تا پایان عمر همراه ما خواهد بود. پس بهتر است نکات مهم رعایت این نوع بهداشت را یاد بگیریم و تلاش کنیم در طول روز آن ها را به کار بگیریم.
بهداشت فردی چیست؟
بدن ما انسان ها در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی مأمن رشد میکروب و انگل می گردد. پیداست که در این حالت ریسک ابتلای انسان به انواع بیماری های عفونی بالا می رود. به طور مشخص هیچکس دوست ندارد دچار بیماری شود و یا اطرافیان خود را از بوی بد بدن، دهان و یا پاهای خود آزار دهد.
بر همین اساس است که ما به صورت فطری دوست داریم نظافت شخصی خود را رعایت کنیم. اما گاهی در اثر سهل انگاری از رعایت بهداشت خود غافل می شویم. رعایت برخی عادات صحیح بهداشتی اگرچه در نگاه اول سخت و یا کسل کننده به نظر می آید، اما به هیچ وجه سخت و غیر ممکن نیست.
در یک نگاه کلی می توان کلیه اموری را که به خوشبو شدن و برطرف شدن بوی نامطبوع انسان می انجامد، بهداشت فردی نامید. رعایت اصول بهداشتی تا زمانی که در جامعه زندگی می کنید و با دیگران معاشرت دارید، یک مسئله شخصی نیست و به عموم مردم ارتباط دارد. پس دیدگاه خود را نسبت به این موضوع تغییر دهید و به طور جدی نسبت به انجام آن اقدام کنید.
چرا بهداشت فردی مهم است؟
حتماً تاکنون توجه کرده اید که اغلب کشورهایی که وضعیت نابسامانی در زمینه بهداشت فردی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های نادر و ژنتیکی هستند. پس می توان بهداشت فردی را نوعی واکسن در جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری دانست.
در مقیاس کوچکتر، بهداشت فردی به سلامت اعضای یک خانواده نیز کمک بسیاری می کند. برای مثال اگر یکی از اعضا به یک بیماری مسری دچار شده باشد، تنها با رعایت بهداشت فردی است که می توان سلامت باقی اعضا را تضمین نمود.
برای اینکه انجام فعالیت های مربوط به رعایت بهداشت در یک فرد نهادینه شود، می بایست از سنین کودک این فرهنگ در او ایجاد شود. پس اگر تاکنون خود را ملزم به رعایت این موضوع نمی دانستید، توصیه می کنیم با تمرین و تکرار، خود و کودکانتان را به این اصول پایبند کنید و از مزایای آن بهره مند شوید.
چگونه بهداشت فردی خود را رعایت کنیم؟
بهداشت فردی دامنه گسترده از نکات بهداشتی را شامل می شود و تنها منوط به یک بخش از بدن نیست. بنابراین بد نیست این موضوع را در ابعاد مختلف بررسی کنیم.
بهداشت پوست
پوست از جمله بافت هایی است که در صورت عدم مراقبت و رعایت نظافت، به شدت آسیب می بیند. این بخش از بدن همچون سپری از ورود میکروب به بدن جلوگیری می کند. بدن با تعریق تلاش می کند تا دما را متعادل کند. مشکل دقیقاً از همین جا آغاز می شود. تعریق بدن زمانی که مدت طولانی بر روی پوست باقی می ماند، موجب ایجاد بوی بد می شود. اگرچه برخی افراد بوی بد بدن خود را احساس نمی کنند، اما این بوی نامطبوع اطرافیان را به شدت آزار می دهد.
بهداشت فردی در بخش پوست بدین معناست که شما با شستشوی مرتب بدن کمک کنید تا بوی بد باقی نمانده و به سرعت از بین برود. چرا که نمی توان جلوی تعریق بدن را گرفت. این موضوع کمک می کند تا پوست شما لطیف باقی بماند و به خوبی پاکسازی شود. در کنار این، تعویض به موقع لباس، به خصوص لباس زیر می بایست مورد توجه قرار گیرد. بهداشت فردی پوست شامل نظافت و از بین بردن موهای زائد آن نیز می شود.
بهداشت مو
موی سر در صورت عدم رعایت نظافت های شخصی، زیبایی و درخشندگی خود را از دست می دهد. زمانی که فرد به مدت طولانی استحمام نمی کند، مو ها چرب شده و حالتی نازیبا به خود می گیرد. تعریق بیش از حد در ناحیه سر، موجب ایجاد بوی بد در این بخش نیز می شود. بنابراین رعایت بهداشت فردی در خصوص موها، به معنای استحمام و شستشوی مرتب آنان است.
اما شستشوی مکرر مو با شامپو نه تنها موجب سلامت مو نمی شود، بلکه چربی پوست سر را از بین برده و موجب ایجاد حالتی کدر و نازیبا در این بخش می شود. لذا توصیه می شود در زمان استفاده از شامپوی سر، تعادل را رعایت کنید و در کنار آن از ویتامین های مخصوص مو نیز استفاده کنید.
بهداشت دهان و دندان
برای اینکه در زمینه بهداشت فردی موفق عمل کنید، می بایست بهداشت بخش دهان و دندان را جدی بگیرید. شاید تاکنون تجربه گفتگو با فردی که مدتی طولانیست مسواک نزده را داشته باشید. بوی نامطبوع دهان و عفونی شدن لثه ها موجب می شود تا اطرافیان رغبتی به تعامل و معاشرت با شما نداشته باشند. در کنار این عدم رعایت بهداشت دندان منجر به پوسیدگی سریع دندان ها می شود. لذا بهتر است به خاطر خودتان هم که شده بهداشت فردی بخش دندان را جدی تر دنبال کنید.
اگر با وجود استفاده از مسواک و نخ دندان باز هم از بهداشت این بخش راضی نیستید بد نیست نوع مسواک و خمیر دندان خود را تغییر دهید. اینکه هر زمان که دلتان خواست مسواک بزنید، کمک چندانی به نظافت این بخش نمی کند. لازم است یک برنامه مشخص و منظم برای اینکار داشته باشید و بدان پایبند بمانید. شب ها پیش از خواب و صبح ها پس از بیداری بهترین وقت برای رسیدگی به بهداشت دندان است.
بهداشت گوش
گوش از جمله اندام های مهم و حیاتی در بدن است. لذا عدم رعایت بهداشت در این ناحیه دردسر های فراوانی به همراه می آورد. در عین حال رعایت بهداشت فردی در این بخش کار چندان سختی نیست. کافیست پس از هربار استحمام گوش های خود را با گوش پاک کن به آرامی تمیز کنید و از ایجاد فشار در مجرای انتهایی آن جلوگیری کنید. در همین راستا هر چند وقت یک بار به منظور معاینه سلامت گوش به پزشک مراجعه کنید تا شنوایی تان مورد سنجش قرار بگیرد. همین کافیست تا شما گوش های سالم و بهداشتی داشته باشید.
نتیجه گیری
بهداشت فردی تنها به موارد ذکر شده منتهی نمی گردد. بسیاری از رفتارها اگر چه جزئی و به ظاهر پیش پا افتاده اند، اما می بایست به عادت روزانه ما تبدیل شوند. برای مثال شستشو دست ها پس از هربار استفاده از توالت، شستشوی دست ها پیش از خوردن غذا به خصوص در مکان های عمومی و استفاده از دستمال کاغذی در زمان سرفه و عطسه، از جمله مواردیست که در دنیای امروزه کاملاً افتاده به نظر می رسند و قصور در آنان اصلاً بخشیدنی نیست.
لذا رعایت این گونه مسائل نیاز به تذکر ندارد و افراد می بایست به صورت خودکار به انجام آنان مقید شوند. همواره به خاطر داشته باشید رعایت نکات بهداشتی هیچگاه زمان زیادی از شما نمی گیرند اما به طور موثری به سلامت شما و اطرافیانتان کمک می کند. تنها با رعایت بهداشت فردی ست که زنجیره انتقال بیماری های مسری قطع می شود و سلامت افراد جامعه تضمین می گردد.