نشانه ها و علائم بیماری کبد
از آنجایی که کبد دومین ارگان بزرگ بدن است و نقش آن در بدن بسیاری حیاتی است، می بایست با دقت نشانه ها و علائم بیماری کبد را دنبال کنید. این عضو با تصفیه خون و دفع مواد سمی، ذخیره سازی مواد معدنی و ویتامینی و همچنین تولید صفرا، نقش مهمی در بدن ایفا می کند.
کبد یکی از شگفت انگیزترین اندام های بدن است که قابلیت خود ترمیمی دارد. در درمان بیماری های کبد می توان به شکل معکوس باعث رشد و ترمیم بافت کبد شد. با اینحال غفلت از این بیماری و نادیده گرفتن علائم آن می تواند منجر به پیشرفت زخم و التهاب در کبد شود. از آنجایی که بافت کبد بزرگ و پهن است، تنها 10 الی 20 درصد از کل این بافت برای سم زدایی و تولید صفرا کافیست. اما از دست رفتن کامل کبد، به حیات بیمار پایان می دهد.
بیماری کبد چیست؟
کبد چرب یکی از شایع ترین بیماری های مربوط به عضو کبد است. در این بیماری انباشته شدن بافت های چربی در کبد عموماً با یک زخم همراه شده و منجر به التهاب سلول های آن می شود. در این حالت التهاب کبد موجب نارسائی آن شده و در پی آن عملکرد کبد در بدن تحت شعاع قرار می گیرد. پیداست زمانی که بدن توانایی جذب مواد غذایی را از دست داده و در دفع سموم نیز به مشکل بخورد، حیات انسان به شدت به خطر می افتد.
اما بیماری های کبد تنها به چرب شدن بافت آن محدود نمی شود. هپاتیت، بیماری های ژنتیکی مربوط به کبد، سرطان کبد، سیروز کبدی، نارسایی کبد و بیماری سیستم ایمنی کبد از شایع ترین بیماری ها در بخش کبد هستند. نشانه ها و علائم بیماری کبد در حالت های مختلف متفاوت است که در ادامه به شایع ترین آن ها می پردازیم.
علائم بیماری کبد چرب
کبد به طور متوسط حاوی 5 درصد چربی است که در این حالت عملکرد عادی و مطلوب خود را ادامه می دهد. زمانی که چربی به بیش از 5 درصد برسد، کبد سالم به کبد چرب تبدیل شده و انجام برخی از وظایف با اختلال صورت می گیرد. از آنجایی که کبد قادر است بافت خود را ترمیم کند و به خودی خود درمان شود، می توان امیدوار بود با اتخاذ یک رژیم غذایی سالم، این بیماری درمان شود. بیماری کبد چرب برحسب علت ابتلا به آن به دو دسته تقسیم می شود.
کبد چرب ناشی از مصرف الکل
این بیماری در مراحل اولیه علامت خاصی بروز نمی دهد. اما به تدریج با ایجاد حس درد در ناحیه راست شکم، بروز می یابد. در مراحل بعد نشانه هایی همچون تب، زردی، تهوع و استفراغ به علائم این بیماری اضافه می شود.
کبد چرب غیر الکلی
در افرادی که به مصرف مشروبات الکلی عادت ندارند، کبد چرب در اثر رژیم غذایی ناسالم رخ می دهد. در این حالت نیز چربی کبد علامتی در مراحل اولیه ندارد. به مرور نشانه ها و علائم بیماری کبد با حالاتی همچون خارش شدید پوست، اختلال در نظم خواب همراه می شود. سایر علائم بیماری کبد چرب غیر الکلی را می توان در موارد زیر خلاصه نمود:
- همچنین تورم در ناحیه شکم و پا
- زردی چشم و پوست
- ضعف و خستگی عمومی به جهت تغییرات ایجاد شده در رشته های عصبی
- افزایش وزن ناگهانی
- قرمز شدن کف دست
- ضعف حافظه در اثر مضرات سموم دفع نشده در مغز
- بزرگ شدن سینه در مردان
- کبود شدن پوست در اثر اصابت ضربه های خفیف
- تغییر خلق و خو در اثر سموم باقی مانده در مغز
بیماری هپاتیت
ویروس هپاتیت عموماً در اثر تماس با مواد غذایی، آب و یا مایع منی آلوده رخ می دهد. اگرچه واکسیناسیون نقش موثری در پیشگیری از وقوع این بیماری دارد، اما ابتلا به آن در شرایط غیر بهداشتی دور از ذهن نخواهد بود. این ویروس تأثیر خود را به طور مستقیم در بافت کبد به جای می گذارد. کاهش وزن شدید و ریزش بافت های چربی یکی از مهم ترین علائم ابتلا به بیماری کبد از نوع هپاتیت c است. با اینحال آسیب کبد در اثر هپاتیت، در مراحل اولیه هیچ علامتی ایجاد نمی کند. اما به مرور زمان برخی نشانه ها و علائم بیماری کبد را قابل تشخیص می سازند.
- درد در ناحیه شکم
- کاهش اشتها و کاهش وزن
- درد در عضلات و مفاصل
- استفراع و حالت تهوع
- زردی صورت
- کاهش انرژی روزانه و ضعف عمومی بدن
- ادرار تیره و مدفوع کمرنگ
سرطان کبد
یکی دیگر از بیماری های رایج در بخش کبد، سرطان سلول های کبد است. این نوع سرطان در مراحل اولیه علامت خاصی ایجاد نمی کند اما به مرور با برخی نشانه ها همراه می شود. بهتر است با مشاهده این علائم در مدت طولانی، حتماً به پزشک مراجعه کنید. این بیماری را هر قدر زودتر تشخیص دهید، درمان موثرتری را تجربه خواهید کرد.
- کبودی بدن
- زردی رخ و چشم
- ادرار تیره
- کاهش وزن بی دلیل و از بین رفتن اشتها
- دردهای شدید در شکم و تورم